Ενότητα 5. Εισαγωγή στην Πανίδα της Ελλάδας

Το παρελθόν: Παλαιογεωγραφία. Παλαιοκλιματολογία. Παλαιοβλάστηση. Παλαιοπανίδα: Η πανίδα πριν από το Πλειστόκαινο, η πανίδα του Πλειστοκαίνου, η πανίδα τα τελευταία 3000 χρόνια. Ο άνθρωπος

Το παρόν:  Γεωμορφολογία. Έδαφος. Κλίμα. Βλάστηση και οικοσυστήματα. Ο άνθρωπος. Η πανίδα. Απειλές. Μέτρα προστασίας. Η εκμετάλλευση της πανίδας. Η ζωική αγροποικιλότητα. Τα ζώα ως δείκτες της ποιότητας του περιβάλλοντος. Η πολιτιστική αξία της πανίδας. Η κατάσταση της έρευνας.

 

Λέξεις - Κλειδιά: Παλαιοεπιστήμες, Απειλές, Προστασία, Εκμετάλλευση, Αγροποικιλότητα, Έρευνα.

Παραδόσεις

Ενότητα 5. Πανίδα της Ελλάδας (Μέρος Α') (PDF)
Ενότητα 5. Πανίδα της Ελλάδας (Μέρος Α') (PPT)
Ενότητα 5. Πανίδα της Ελλάδας (Μέρος Β') (PDF)
Ενότητα 5. Πανίδα της Ελλάδας (Μέρος Β') (PPT)
Ενότητα 5. Πανίδα της Ελλάδας (Μέρος Γ') (PDF)
Ενότητα 5. Πανίδα της Ελλάδας (Μέρος Γ') (PPT)
Ενότητα 5. Χερσαία Αρθρόποδα της Ελλάδας (PDF)
Ενότητα 5. Ιχθυοπανίδα (PDF)
Ενότητα 5. Ιχθυοπανίδα (PPT)
Ενότητα 5. Χερσαία Αρθρόποδα της Ελλάδας (PPT)
Ενότητα 5. Ορνιθοπανίδα Μεσογείου (PDF)
Ενότητα 5. Ορνιθοπανίδα Μεσογείου (PPT)

 

Εργαστήρια

Ενότητα 5. Εργαστηριακή Άσκηση Εντομολογίας (PDF)
Ενότητα 5. Εργαστηριακή Άσκηση Εντομολογίας (PPT)

 

Βιντεοδιαλέξεις

Πανίδα της Ελλάδας, Μέρος Α'

Ελληνική Πανίδα: ζωϊκές ομάδες που την απαρτίζουν. Το ιστορικό σκηνικό. Κύριες παγετώδεις περίοδοι των τελευταίων 900.00 χρόνων. Κλίμα και βλάστηση κατ΄ατο Μειόκαινο, Πλειάκαινο, Πλειστόκαινο. Η Παλαιοπανίδα πριν από το Πλειστόκαινο.

Πανίδα της Ελλάδας, Μέρος Β'

Η Πανίδα του Πλειστόκαινου. Η Πανίδα των τελευταίων 3000 χρόνων. Ο άνθρωπος. Το φυσικό σκηνικό. Χρήσεις γης. Η Πανίδα της Ελλάδας σήμερα. Ομάδες με μεγάλα ποσοστά παρουσίας στην Ελλάδα. Αριθμός ειδών ανά 1500 km2. Πόσο καλά γνωρίζουμε την πανίδα μας. Πόσα είδη μένει ακόμα να ανακαλυφθούν. Τα όρια των ζωογεωγραφικών περιοχών εξαρτώνται από τους οικολογικούς και τους ιστορικούς παράγοντες.

Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, Μέρος Α'

Κατηγορίες απειλής της ΙUCΝ. Κριτήρια επιλογής. Προτεραιότητες. Ασπόνδυλα είδη σε απειλή. Σπονδυλόζωα είδη σε απειλή. Βασικές απειλές. Απώλεια και υποβάθμιση ενδιαιτήματος. Ρύπανση. Εσκεμμένη και τυχαία θανάτωση.

Εκτίμηση της κατάστασης της φύσης και της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, με τη χρήση δεικτών

Θαλάσσιος τροφικός δείκτης. Θρεπτικά σε μεταβατικά, παράκτια και θαλάσσια ύδατα. Δάση: ξυλαπόθεμα, προαύξηση και απολαμβανόμενη ποσότητα ξύλου. Γεωργία: έκταση υπό διαχειριστικές πρακτικές εν δυνάμει υποστηρικτικές για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Οικολογικό αποτύπωμα της Ελλάδας. Προοπτική για την βιοποικιλότητα στην Ελλάδα έως το 2020. Εθνική Στρατηγική για την βιοποικιλότητα.

Εξέλιξη της ελληνικής πανίδας, Μέρος Α'

Εξέλιξη της ελληνικής πανίδας από τα 25.000 χρόνια πριν. Συσχέτιση των αλλαγών με παλαιοκλιματικά και παλαιοβιοτικά δεδομένα.

Εξέλιξη της ελληνικής πανίδας, Μέρος Β'

Η διαμόρφωση της ελληνικής πανίδας όφείλεται σε ιστορικούς και οικολογικούς παράγοντες: κλιματικοί παράγοντες, υψηλό ποσοστό ενδημισμού, σημαντικές περιοχές ενδημισμού, υψηλός αριθμός ειδών, κατάσταση πληθυσμών, απειλές, αλλοιώσεις και καταστροφές βιοτόπων, μέτρα προστασίας.