Οι εκφάνσεις της Μινωικής τέχνης

  •  Η τέχνη της μεγάλης ζωγραφικής στην Κρήτη και οι τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι της Θήρας.
  •  Οι λοιπές τέχνες όπως ειδωλοπλαστική, σφραγιδογλυφία, μεταλλοτεχνία και παραγωγή λίθινων αγγείων.

Λέξεις κλειδιά: Αιγαιακή (Κρήτη και Κυκλάδες) εικονογραφία, τοιχογραφίες, φυσιοκρατία, Κνωσός, Αγία Τριάδα, Αμνισός, "Κροκοσυλλέκτης Πίθηκος", "ο Πρίγκιπας των Κρίνων", Οικία Τοιχογραφιών, Ακρωτήρι Θήρας, Κτήριο Β, "τοιχογραφία Άνοιξης", Οικία Γυναικών, Ξεστή 3, Δυτική Οικία, "Μικρογραφική ζωφόρος", σφραγιδογλυφία, κοσμηματοτεχνία, ειδωλοπλαστική, λιθοτεχνία, φαγεντιανουργία

Φωτογραφία: Τοιχογραφία από το "Kαραβάν Σεράι" στην Κνωσό. © Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.© ΚΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Πηγή: ΟΔΥΣΣΕΥΣ.

Διαφάνειες

Η τέχνη της μεγάλης ζωγραφικής
Τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι Θήρας

Βιντεοδιαλέξεις

Η τέχνη της μεγάλης ζωγραφικής

Η τέχνη της μεγάλης ζωγραφικής - Μινωική Κρήτη. Μέρος Α'

Αποτελεί το Α' μέρος των διαλέξεων για την τέχνη της μεγάλης ζωγραφικής και τοιχογραφίας της Μινωικής Κρήτης. Λέξεις - κλειδιά: Ζωγραφική, τοιχογραφία, κροκοσυλλέκτης πίθηκος, Κνωσός, ΜΜ ΙΙΙΑ. Παρουσίαση: Η τέχνη της μεγάλης ζωγραφικής (ppt). Διαφάνειες: 1 - 3.

Η τέχνη της μεγάλης ζωγραφικής. Μινωική Κρήτη. Μέρος Β'.

Αποτελεί το Β' μέρος των διαλέξεων για την τέχνη της μεγάλης ζωγραφικής και τοιχογραφίας της Μινωικής Κρήτης. Λέξεις - κλειδιά: Ζωγραφική, τοιχογραφία, Κροκοσυλλέκτης πίθηκος, Κνωσός, ΜΜ ΙΙΙΑ, Σπαράγματα ανάγλυφων τοιχογραφιών, ΜΜ ΙΙΙ, Ανάγλυφη τοιχογραφία της Ελιάς, Τοιχογραφία Βόρειας Εισόδου ανακτόρου Κνωσού, Ο Πρίγκιπας των Κρίνων, ΜΜ ΙΙΙ, ΥΜ Ι, Οι κυανές κυρίες, Κνωσός, ΜΜ ΙΙΙΒ,ΥΜ, Οικία των Τοιχογραφιών, κυρία στη βεράντα, Τοιχογραφία του Φορείου, Τοιχογραφία με τις πέρδικες, Καραβάν Σεράι, Μέγαρο βασίλισσας, Τοιχογραφία των δελφινιών, Τοιχογραφία των στεφάνων, Τοιχογραφία Αγίας Τριάδας, Καθήμενη γυναικεία μορφή ανάγλυφης τοιχογραφίας, Ψείρα, Τοιχογραφία έπαυλης Αμνισού, Τοιχογραφία ταυροκαθαψίων από την Tell el Dab’a, Αίγυπτος. Παρουσίαση: Η τέχνη της μεγάλης ζωγραφικής (ppt). Διαφάνειες: 3 - 22.

Η τέχνη της μεγάλης ζωγραφικής. Μινωική Κρήτη. Μέρος Γ'.

Αποτελεί το Γ' μέρος των διαλέξεων για την τέχνη της μεγάλης ζωγραφικής και τοιχογραφίας της Μινωικής Κρήτης. Λέξεις - κλειδιά: Ζωγραφική, τοιχογραφία, Τοιχογραφία της χορεύτριας, Κνωσός, ΥΜ ΙΙ-ΙΙΙΑ, Κεφαλές γυναικείων μορφών από τοιχογραφίες της Θήρας Κρήτης Τίρυνθας, Τοιχογραφία της Πομπής, ΥΜ ΙΙ, Τοιχογραφία της Αίθουσας του Θρόνου, Η αίθουσα των Διπλών Πελέκεων, Η τοιχογραφία του Δίφρου, ΥΜ ΙΙΙΑ, Σαρκοφάγος της Αγίας Τριάδας, Μικρογραφική τοιχογραφία του Τριμερούς Ιερού, ΥΜ ΙΒ. Παρουσίαση: Η τέχνη της μεγάλης ζωγραφικής (ppt). Διαφάνειες: 23 - 39.

Η τέχνη της μεγάλης ζωγραφικής. Μέρος Δ'.

Αποτελεί το Δ' μέρος των διαλέξεων για την τέχνη της μεγάλης ζωγραφικής και τοιχογραφίας της Μινωικής Κρήτης. Λέξεις - κλειδιά: Ζωγραφική, τοιχογραφία, Τρικιόνιο ιερό, Κνωσός, ΥΜ ΙΒ, Μικρογραφική τοιχογραφία του Ιερού Άλσους, Ο αρχηγός των μαύρων, Βιβλιογραφία. Παρουσίαση: Η τέχνη της μεγάλης ζωγραφικής (ppt). Διαφάνειες: 40 - τέλος.

Τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι Θήρας

Τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι. Μέρος Α'.

Αποτελεί το Α' μέρος των διαλέξεων για τις τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι της Θήρας. Λέξεις - κλειδιά: Ζωγραφική, τοιχογραφία, Ακρωτήρι, Θήρα. Παρουσίαση: Τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι της Θήρας (ppt). Διαφάνειες: 1 - 41.

Τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι της Θήρας. Μέρος Β'.

Αποτελεί το Β' μέρος των διαλέξεων για τις τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι της Θήρας. Λέξεις - κλειδιά: Ζωγραφική, τοιχογραφία, Ακρωτήρι, Θήρα, Βιβλιογραφία. Παρουσίαση: Τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι της Θήρας (ppt). Διαφάνειες: 43 - τέλος.

Λίθινα αγγεία

Λίθινα αγγεία.

Λίθινα αγγεία με ανάγλυφες παραστάσεις.

Αναφορά πηγών

Αναφορά πηγών ενότητας: Η τέχνη της μεγάλης ζωγραφικής