Ενότητα 2. Το περιβάλλον και το ιστορικό σκηνικό

Το φυσικό σκηνικό: Κλίμα: Ηλιακή ενέργεια και θερμοκρασιακά συστήματα, άνεμοι και βροχόπτωση. Εδάφη: Δημιουργία και σημασία του εδάφους, σχηματισμός των κύριων εδαφικών τύπων, ασυνήθιστοι τύποι εδαφών. Υδάτινα περιβάλλοντα: Διαστρωμάτωση, η κυκλοφορία στους ωκεανούς, πίεση και αλατότητα, παλίρροιες. Μικροπεριβάλλοντα: Περιβαλλοντική ποικιλότητα μικρής κλίμακας.

Η κατανομή των ειδών: Η γεωγραφική εξάπλωση: Μεθοδολογία: χαρτογραφώντας και μετρώντας την εξάπλωση, η κατανομή των ατόμων. Η κατανομή των πληθυσμών: Αύξηση πληθυσμού και δημογραφία, η έννοια του πολυδιάστατου οικολογικού θώκου, η γεωγραφική εξάπλωση ως αντανάκλαση της οικοθέσης, η σχέση μεταξύ κατανομής και αφθονίας. Όρια εξάπλωσης: Φυσικοί περιοριστικοί παράγοντες, οχλήσεις, αλληλεπιδράσεις με άλλους οργανισμούς, σύνθεση. Προσαρμογή και γονιδιακή ροή.

Η κατανομή των βιοκοινοτήτων: Ιστορικές και βιογεωγραφικές όψεις. Βιοκοινότητες και οικοσυστήματα: Οργάνωση βιοκοινοτήτων: ενεργειακές θεωρήσεις. Η κατανομή των βιοκοινοτήτων στο χώρο και στο χρόνο: Χωρικά πρότυπα, χρονικά πρότυπα. Χερσαίες μεγακοινότητες. Υδάτινες μεγακοινότητες: Θαλάσσιες βιοκοινότητες, βιοκοινότητες γλυκών υδάτων. Συγκρίσεις στις μεγακοινότητες και τις βιοκοινότητες.

Η Γη που αλλάζει: Η γεωλογική κλίμακα του χρόνου. Η θεωρία της κίνησης των ηπείρων. Η τεκτονική ιστορία της Γης. Κλιματικές και βιογεωγραφικές συνέπειες της τεκτονικής των πλακών.

Οι παγετώνες και η βιογεωγραφική δυναμική του Πλειστοκαίνου: Έκταση και αιτίες των παγετώνων. Επιδράσεις σε περιοχές χωρίς παγετώνες. Βιογεωγραφικές αποκρίσεις στους παγετώνες.

 

Λέξεις - Κλειδιά: Κλίμα, Εδάφη, Υδάτινα περιβάλλοντα, Μικροπεριβάλλοντα, Κατανομή, Βιοκοινότητες, Γεωλογία.

Παραδόσεις

Ενότητα 2. Βιογεωγραφία (Μέρος B') (PDF)
Ενότητα 2. Βιογεωγραφία (Μέρος B') (PPT)

 

Βιντεοδιαλέξεις

Βιογεωγραφία, Μέρος Β'

Κατανομή των πληθυσμών. Αλλαγή στο χρόνο. Χωρικά πρότυπα αφθονίας. Αλλαγές στα όρια εξάπλωσης. Παραάγοντες που τις επηρεάζουν. Οχλήσεις. Αλληλεπιδράσεις με άλλου ςοργανισμούς. Προσαρμογή και γονιδιακή ροή. Η κατανομή των βιοκοινοτήτων. Χωρικ΄απ΄ροτυπα κατανομής βιοκοινοτήτων. Χρονικ΄απ΄ροτυπα. Χερσαίες μεγακοινότητες. Τροπικό βροχερό δάσος. Τροπικό φυλλοβόλο δάσος. Δάσος αγκαθοειδών. Τροπική σαβάνα. Έρημος. Σκληρόφυλλο μεσογειακό δάσος. Υποτροπικό αειθαλές δάσος. Εύκρατο φυλλοβόλο δάσος. Βόρειο δάσος - Τάιγκα. Εύκρατο βροχερό δάσος. Εύκρατα λιβάδια -στέπες. Τούνδρα. Υδάτινες μεγακοινότητες. Βιοκοινότητες γλυκών υδάτων. Το ιστορικό σκηνικό. Η ιστορία της Γης σε μεγααιώνες, αιώνες, περιόδους, εποχές. Η θεωρία της κίνησης των ηπειρωτικών πλακών (Alfred Wegener 1912). Η διακύμανση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Η δημιουργία των παγετώνων και η δυναμική του Πλειστοκαίνου.