Χειρουργική Σημειολογία

Γεράσιμος Μπονάτσος, Ιωάννης Κακλαμάνος, Κωνσταντίνος Μπίρμπας

Περιγραφή

Σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση της μεθοδολογίας στην διαγνωστική προσπέλαση του χειρουργικού ασθενούς, η παρουσίαση της σημειολογίας των χειρουργικών παθήσεων και η θεωρητική κατάρτιση στις βασικές αρχές που διέπουν τον μεταβολισμό του χειρουργικού ασθενούς.

Το μάθημα είναι δομημένο σε θεματικές ενότητες. Ο τίτλος κάθε θεματικής ενότητας αντιστοιχεί στους τίτλους των παραδόσεων.

CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
Σκοπός

Η κατανόηση της μεθοδολογίας στην διαγνωστική προσπέλαση του χειρουργικού ασθενούς, η παρουσίαση της σημειολογίας των χειρουργικών παθήσεων και η θεωρητική κατάρτιση στις βασικές αρχές που διέπουν τον μεταβολισμό του χειρουργικού ασθενούς.

Περιεχόμενο μαθήματος

Χειρουργική Σημειολογία: Εισαγωγή στη Χειρουργική - Ιστορική εξέλιξη της Χειρουργικής - Λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση - Κλινική εξέταση κεφαλής, τραχήλου, θώρακα, καρδιάς και μεγάλων αγγείων - Ο θυροειδής και οι παραθυροειδείς αδένες - Κλινική εξέταση μαστού - Χειρουργική ανατομίατης κοιλίας - Κλινική εξέταση της κοιλίας -Κήλες του κοιλικακού τοιχώματος - Οξεία Κοιλία -Παθήσεις του πρωκτού - Οι αρθρώσεις του ώμου και του αγκώνα, ο βραχίονας, η αάκρα χειρ, ο άκρος πους - Κλινική εξέταση των περιφερικών αγγείων - Η αντιμετώπιση του πολυτραυματία - Ο οφθαλμός.

Χειρουργική: Ύδωρ και ηλεκτρολύτες - Οξεοβασική ισορροπία - Shock - Σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας - Ενδοκρινική και μεταβολική απάντηση στο τραύμα - Χειρουργικές λοιμώξεις - Διαταραχές της θρέψης και τεχνητή διατροφή - Μετεγχειρητικές επιπλοκές - Φυσιολογία και παθολογία της επούλωσης - Αρχές Χειρουργικής Ογκολογίας - Χειρουργική παθολογία ενδοκρινών αδένων - Παθήσεις του μαστού - Λαπαροενδοσκοπική Χειρουργική - Ελάσσονες χειρουργικές πράξεις - Χειρουργική Ανατομική της κοιλίας - Παθήσεις του οισοφάγου - Παθήσεις του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου - Παθήσεις του εντέρου - Ραγδαία αιμορραγία  από το πεπτικό - Οξεία κοιλία - Οξεία εντερική απόφραξη - Περιτονίτιδα - Παθήσεις του ήππατος και του σπλήνους - Λιθίαση και λοιμώξεις των χοληφόρων - Αποφρακτικός Ίκτερος -Παθήσεις του παγκρέατος - Βαριατρική Χειρουργική - Μεταμοσχεύσεις οργάνων - Πειραματικό χειρουργίο.

Προτεινόμενα συγγράμματα

1η Επιλογή: 

Ονομασία 1ου συγγράμματος: Hamilton Balley - Χειρουργική Σημειολογία

Συγγραφέας: Lumley J.

Εκδότης: Π.Χ. Πασχαλίδης - Broken Hill

Τόπος, έτος έκδοσης: Αθήνα, 2010

 

2η Επιλογή: 

Ονομασία 2ου συγγράμματος: Σύγχρονη Χειρουργική (Τόμος Α΄)

Συγγραφέας: Αλκιβιάδης Κωστάκης

Εκδότης:  Π.Χ. Πασχαλίδης - Broken Hill

Τόπος, έτος έκδοσης: Αθήνα, 2005

 

Διδάσκοντες

Μπονάτσος Γεράσιμος

Καθηγητής

Αναλυτικό Βιογραφικό

 

Κακλαμάνος Ιωάννης

Αναπληρωτής Καθηγητής

Αναλυτικό Βιογραφικό

 

Μπίρμπας Κωνσταντίνος

Αναπληρωτής Καθηγητής

Αναλυτικό Βιογραφικό

Μέθοδοι αξιολόγησης

Προφορικές ή γραπτές εξετάσεοις (ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και θέματα προς βραχεία ανάπτυξη)

Ενότητες

1η Διάλεξη: Στη διάλεξη αυτή παρουσιάζονται οι τεχνικές της κλινικής εξέτασης, δηλαδή η επισκόπηση, η ακρόαση, η ψηλάφηση και η επίκρουση, καθώς επίσης και οι δύο περιπτώσεις λήψης ιστορικού, ατομικό και κληρονομικό.

2η Διάλεξη: Στη διάλεξη αυτή παρουσιάζεται φυσιολογοανατομικά η κεφαλή- τραχήλου καθώς και οι τρόποι και οι διαφορετικές τεχνικές για την εξέταση του σπλαχνικού κρανίου και της κεφαλής- τραχήλου. Εξετάζονται οι περιπτώσεις διόγκωσης του τραχήλου όπως επίσης, λοιμώξεις και όγκοι αυτού. Αναφέρεται το σύνδρομο Claude-Bernard-Horner, οι ομάδες τραχηλικών λεμφαδένων και οι παθήσεις αυτών. Σε αυτή την ενότητα γίνεται επίσης αναφορά στη κλινικλη εξέταση και την ανατομία θώρακος, καρδιάς και αγγείων. 

3η Διάλεξη: Στη διάλεξη αυτή παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά των παθήσεων του μαστού. Παρουσιάζονται οι καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις τα συμπτώματα και η διαγνωστική τους προσέγγιση. 

4η Διάλεξη: Στη διάλεξη αυτή ορίζεται ανατομικά η  κοιλιακή κοιλότητα και η κοιλιακή χώρα καθώς και τα όργανα τα οποία περιλαμβάνονται μέσα σε αυτή. Επίσης παρουσιάζονται τα βήματα της κλινικής εξέτασης στην κοιλιακή χώρα.

5η Διάλεξη: Στη διάλεξη αυτή ορίζεται η οξεία κοιλία και περιγράφεται η εικόνα του ασθενούς με το σύνδρομο αυτό, η διαγνωστική προσπέλαση, το ιστορικό και η φυσική εξέταση που πρέπει να γίνει στον ασθενή. Επίσης γίνεται αναφορά στην παθοφυσιολογία του συνδρόμου, στα συμπτώματα, στα κλινικά σημεία και σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις ασθενών με οξεία κοιλία.

6η Διάλεξη: Στη διάλεξη αυτή αναλύεται η ανατομία και η φυσιολογία του πρωκτού και γίνεται αναφορά σε παθήσεις αυτού.

7η Διάλεξη: Η διάλεξη αυτή μιλάει για τον όρο της οξείας κοιλίας στην επείγουσα χειρουργική. Εξετάζονται διάφορα μηνύματα από την κλινική σκοπιά της οξείας κοιλίας, ο τρόπος που προσέρχονται οι ασθενείς με οξεία κοιλία, καθώς και για το ποιες είναι οι διαγνωστικές ενέργειες από πλευράς λήψης ιστορικού. 

8η Διάλεξη: Η διάλεξη αυτή επικεντρώνεται κυρίως στο τι σημαίνει σύστημα τραύματος, πως αυτό σχεδιάζεται, ποια χαρακτηριστικά έχει και πως εφαρμόζεται στις χώρες με προηγμένα συστήματα.

9η Διάλεξη: Η διάλεξη αυτή εστιάζει στην ανατομία και την παθολογία του οφθαλμού. Συγκεκριμένα παρουσιάζει τις βασικότερες παθήσεις, τη διαγνωστική προσέγγιση του ματιού, καθώς και τα οφθαλμολογικά "red flags" του νοσηλευτή.

10η Διάλεξη: Η διάλεξη αυτή αναφέρεται στην κλινική εξέταση των περιφερικών αγγείων και κυρίως του αρτηριακού και του φλεβικού συστήματος. 

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A+

Αρ. Επισκέψεων :  0
Αρ. Προβολών :  0

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -