Ζωολογία Ι

Ενότητες

Ενότητα 2: Προέλευση και Χημεία της Ζωής

DnaΟι ζωντανοί οργανισμοί διαθέτουν μια σειρά από κοινά χαρακτηριστικά τα οποία υποδεικνύουν κοινή προέλευση από κάποιον παλαιό πρόγονο. Αυτός ο κοινός πρόγονος πρέπει να εμφανίστηκε στο υδάτινο περιβάλλον. Οι σημερινές απόψεις για την προέλευση της ζωής συγκλίνουν στην ύπαρξη μιας μεγάλης περιόδου κατά την οποία τα οργανικά μόρια συσσωρεύτηκαν σε μια αρχέγονη «σούπα». Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται οι θεωρίες που έχουν προταθεί σχετικά με την εξέλιξη και την ποικιλομορφία των ζωντανών οργανισμών δίνοντας έμφαση στις θεωρίες που αφορούν στην ανάπτυξη των δομικών χαρακτηριστικών των ζώων. 

 

Λέξεις - Κλειδιά: Υδατάνθρακες, Λιπίδια, Αμινοξέα, Πρωτείνες, Νουκλεικά οξέα, Πολυμερή, Μεταβολισμός, Φωτοσύνθεση, Οξειδωτικός μεταβολισμός, προκαρυωτικοί οργανισμοί, ευκαρυωτικοί οργανισμοί.

 

 

Παραδόσεις

Eνότητα 2. Προέλευση και Χημεία της Ζωής (PDF)
Eνότητα 2. Προέλευση και Χημεία της Ζωής (PPT)

 

Βιντεοδιαλέξεις

Προέλευση και Χημεία της Ζωής. Διάλεξη 1η

Εισαγωγή. Οργανική Μοριακή Δομή των Ζωντανών Οργανισμών. Χημική Εξέλιξη. Ο σχηματισμός των πολυμερών. Θερμική συμπύκνωση. Θερμική σύνθεση. Χαρακτηριστικά ζωντανών συστημάτων. Άλλες θεωρίες προέλευσης Ζωής. Πανσπερμία.

Προέλευση και Χημεία της Ζωής. Διάλεξη 2η.

Πανσπερμία. Η προέλευση των Ζωϊκών Συστημάτων. Η ζωή στο Προκάμβριο. Οι Προκαρυωτικοί οργανισμοί και η εποχή των Κυανοβακτηρίων (Κυανοφυκών).