Ενότητα 6: Μετασχηματισμός Αναλογικών Φίλτρων σε Ψηφιακά

Στην ενότητα αυτή παρουσιάζεται ο μετασχηματισμός αναλογικών φίλτρων σε ψηφιακά. Ειδικότερα παρουσιάζεται ο τρόπος σχεδίασης IIR ψηφιακών φίλτρων με τη βοήθεια κατάλληλης απεικόνισης του επιπέδου-s στο επίπεδο-z. Με τον τρόπο αυτό η σχεδίαση ενός ψηφιακού φίλτρου ανάγεται στη σχεδίαση ενός κατάλληλου αναλογικού φίλτρου και στη συνέχεια μετάβαση από το H(s) στο H(z), έτσι ώστε τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του αναλογικού φίλτρου να διατηρούνται όσο το δυνατό καλύτερα στο ψηφιακό φίλτρο.

Αρχικά παρουσιάζεται η μέθοδος αμετάβλητης κρουστικής απόκρισης με την οποία σχεδιάζεται ένα IIR φίλτρο του οποίου κρουστική απόκριση h(n) προέρχεται από τη δειγματοληψία της κρουστικής απόκρισης h(t) ενός αναλογικού φίλτρου το οποίο έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές. Η μέθοδος αυτή είναι κατάλληλα για χαμηλοπερατά φίλτρα και για ορισμένα ζωνοπερατά. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η μέθοδος διγραμμικού μετασχηματισμού η οποία αποτελεί ένα μαθηματικό μετασχηματισμό του πεδίου-s στο πεδίο-z.

Παρουσιάσεις 

Ενότητα 6: Μετασχηματισμός Αναλογικών Φίλτρων σε Ψηφιακά

 

Βιντεοσκοπημένες Διαλέξεις

Ενότητα 6: Μετασχηματισμός Αναλογικών Φίλτρων σε Ψηφιακά - Διάλεξη 1 (Μέρος Β)

Σύντομη περιγραφή: Διαδικασία Σχεδίασης, Παραδείγματα - Ασκήσεις

Διάρκεια: 1 ώρα

Ενότητα 6: Μετασχηματισμός Αναλογικών Φίλτρων σε Ψηφιακά - Διάλεξη 1 (Μέρος Α)

Σύντομη περιγραφή: Διαδικασία σχεδίασης, Παράδειγμα, Μέθοδος Διγραμμικού Μετασχηματισμού, Χαρακτηριστικά του Διγραμμικού Μετασχηματισμού, Άσκηση

Διάρκεια: 1 ώρα