Η Μεσσηνία κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο

Στη Μεσσηνία εξετάζεται ειδικά το ανάκτορο της Πύλου, το μόνο ανακτορικό συγκρότημα που, μέχρι πρόσφατα, δεν ήταν τειχισμένο, στοιχείο, μεταξύ άλλων, των στενών επαφών της ΝΔ Πελοποννήσου με την Κρήτη. Γίνεται ιδιαίτερος λόγος για τη θέση της ομηρικής Πύλου, τις πινακίδες της Γραμμικής Β από το αρχείο του ανακτόρου και τη σημασία τους στην αποκρυπτογράφηση από τον Μ. Ventris, καθώς και για τις εκτεταμένες αποθήκες, προϊόντων και σκευών.  

   

Η ανάπτυξη της ΝΔ Μεσσηνίας αλλά και της ευρύτερης δυτικής ακτής της Πελοποννήσου είναι πολύ πιθανόν να οφείλεται στην πρώιμη ανάπτυξη, ήδη από το τέλος του 17ου αι. π. Χ., της ναυσιπλοΐας και της εμπορικής δραστηριότητας των Μυκηναίων προς την κεντρική Μεσόγειο και στη συνέχεια και δυτικότερα. 

 

Αργότερα κατά το 14ο και ιδιαίτερα το 13ο αι. αρχίζει αναπτύσσεται και το δίκτυο επαφών με τη βόρεια Αδριατική, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σταθμών κατά μήκος των παραλίων της δυτικής Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου και της Αλβανίας, ενώ είναι πιθανόν να υπάρχουν τέτοιες θέσεις στις ακτές της σημερινής Κροατίας (Μονκοντόνια, κ.ά.) και Σλοβενίας, στο μυχό της Αδριατικής. Αλλά και οι θέσεις (όπως, μόνον ενδεικτικά, η Μεδεών, ο Αγ. Ηλίας, το Κοράκου, το Αίγιο κ.ά.) που εντοπίζονται στα παράλια του Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου μπορεί να εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της πορείας προς τη Δύση και το Βορρά.

 

Λέξεις Κλειδιά: ανάκτορο Πύλου.

 

Εικόνα: Το Μυκηναϊκό ανάκτορο της Πύλου.

Ετικέτες: ανάκτορο Πύλου

Βιντεοσκοπημένες Διαλέξεις

Η Μεσσηνία κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο, Διάλεξη 1

Το ανάκτορο της Πύλου (η γεωγραφική θέση, η απουσία τείχους, οι εκτεταμένες αποθήκες προϊόντων και σκευών, οι πινακίδες της Γραμμικής Β) - Δίκτυο επικοινωνίας με τη Δύση.

Η Μεσσηνία κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο, Διάλεξη 2

Το δίκτυο επικοινωνίας με το Βορρά.