Η Αργολίδα κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο

2α. Εισαγωγή

Από τις κεντρικές περιοχές του Μυκηναϊκού Κόσμου πρώτη εξετάζεται η Αργολίδα. Επισημαίνονται οι κυριότερες μυκηναϊκές θέσεις του χώρου και τονίζεται η ύπαρξη τριών ακροπόλεων, των τειχισμένων ανακτορικών συγκροτημάτων στην Τίρυνθα, Μυκήνες και Μιδέα, θέσεις σε άμεση γειτονία. Παρατίθενται οι διάφορες έννοιες που έχει η λέξη ακρόπολη και αποσαφηνίζεται ο όρος κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο.

 

2β. Η ακρόπολη της Τίρυνθας

Η ακρόπολη της Τίρυνθας είναι η πρώτη που εξετάζεται: Η γεωγραφική θέση της, η γεωμορφολογία της περιοχής και η κατασκευή του Μυκηναϊκού φράγματος του Αγ. Αδριανού, η πολιτισμική πορεία του χώρου κατά τις προηγούμενες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού περιόδους, αναφορά της Τίρυνθας στις πηγές, οι οικισμοί που πιθανόν ανήκαν στην επικράτειά της.  Περιγραφή των τειχών και των κτισμάτων στο εσωτερικό της Ακρόπολης. Σύγκριση με τη γειτονική Ακρόπολη των Μυκηνών. Η παρουσία ενός θολωτού τάφου, θαλαμοειδών και άλλων ταφικών τύπων στην άμεση περιοχή της Ακρόπολης.

 

2γ. Η ακρόπολη των Μυκηνών

Για την ακρόπολη των Μυκηνών επαναλαμβάνεται όμοια εξέταση. Επί πλέον, παρουσιάζονται οι εννέα θολωτοί τάφοι και τα πολλά νεκροταφεία της περιοχής καθώς και κάποια από τα κτίσματα που βρίσκονται κοντά στην Ακρόπολη (οι οικίες Δ της Ακρόπολης -Δυτική, Λαδεμπόρου, Σφιγγών και Ασπίδων - και οι οικίες του λόφου της Παναγίας). 

 

2δ. Η ακρόπολη της Μιδέας

Για την ακρόπολη της Μιδέας επαναλαμβάνεται η εξέταση όπως και προηγουμένως. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο νεκροταφείο των Δενδρών, με τους ιδιαίτερα καλά κατασκευασμένους θαλαμοειδείς τάφους, που απέδωσαν πλούσια κτερίσματα, τονίζεται η εναπόθεση της περίφημης πανοπλίας σε μικρό θαλαμοειδή τάφο και παρουσιάζεται λεπτομερώς, κυρίως τα κτερίσματα,  ο ασύλητος θολωτός τάφος.

Μετά την εξέταση αυτή τίθενται τα ερωτήματα της παρουσίας των τριών ισχυρών ανακτορικών συγκροτημάτων στην Αργολίδα, σε μικρή μεταξύ τους απόσταση, και παρατίθενται οι σχετικές υποθέσεις. Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των τριών αργολικών ακροπόλεων. 

 

2ε. Άλλες Μυκηναϊκές θέσεις στην αργολική επικράτεια 

Από τις πολλές Μυκηναϊκές θέσεις στην αργολική επικράτεια ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο Μπερμπάτι, στον οικισμό του οποίου τονίζεται η ύπαρξη του κεραμικού εργαστηρίου, με παραγωγή εικονιστικής κεραμικής, στην Πρόσυμνα, με το μεγάλο νεκροταφείο θαλαμοειδών τάφων, στο οποίο περιλαμβάνεται και ένας θολωτός, στις Ζυγουριές, όπου, μεταξύ άλλων, διαπιστώνεται η παρουσία του περίφημου Potter’s Shop και εξαίρεται η σημασία των κυλίκων τύπου Ζυγουριών  για τη χρονολόγηση του 13ου αι. π. Χ. 

 

Λέξεις Κλειδιά: ακρόπολις Τίρυνθος, ακρόπολις Μυκηνών, ακρόπολις Μιδέας. 

 

Εικόνα: Η Πύλη των Λεόντων, με τον προμαχώνα δεξιά (Δυτικά), μέσον 13ου αι. π. Χ.

Βιντεοσκοπημένες Διαλέξεις

Η Αργολίδα κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο, Διάλεξη 7

Η ακρόπολη των Μυκηνών (το θρησκευτικό κέντρο και τα ευρήματά του, ο Ναός).

Η Αργολίδα κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο, Διάλεξη 6

Η ακρόπολη των Μυκηνών (κτίσματα που βρίσκονται κοντά στην ακρόπολη, αποθηκευτικοί χώροι, διάφορα ευρήματα και τοιχογραφίες).

Η Αργολίδα κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο, Διάλεξη 5

Η ακρόπολη των Μυκηνών (η γεωγραφική της θέση και η γεωμορφολογία της περιοχής, περιγραφή των τειχών της, η πρόσβαση και το ανάκτορο).

Η Αργολίδα κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο, Διάλεξη 4

Η ακρόπολη της Τίρυνθας (οι φάσεις της ακρόπολης, οι αποθήκες και το "πηγάδι", η εσωτερική διακόσμηση, το ανάκτορο, οι διάδρομοι και τα δωμάτια, η παρουσία ενός θολωτού τάφου).

Η Αργολίδα κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο, Διάλεξη 3

Η ακρόπολη της Τίρυνθας (η εσωτερική διαρρύθμιση και ο τρόπος δόμησης, υπόγειες σήραγγες, διάφορα ευρήματα).

Η Αργολίδα κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο, Διάλεξη 2

Η ακρόπολη της Τίρυνθας (ο τρόπος δόμησης, η είσοδος στην ακρόπολη, η πολιτισμική πορεία του χώρου κατά τη διάρκεια διαφόρων περιόδων, περιγραφή των κτισμάτων και της διαρρύθμισης στο εσωτερικό της).

Η Αργολίδα κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο, Διάλεξη 1

Εισαγωγή - Η ακρόπολη της Τίρυνθας (η γεωγραφική της θέση και η γεωμορφολογία της περιοχής, περιγραφή των τειχών της και σύγκριση με την ακρόπολη των Μυκηνών).

Η Αργολίδα κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο, Διάλεξη 8

Η ακρόπολη των Μυκηνών (διάφορα ευρήματα, αναφορά στους εννέα θολωτούς τάφους και τα νεκροταφεία της περιοχής, οι οικίες του λόφου της Παναγίας).

Η Αργολίδα κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο, Διάλεξη 9

Η ακρόπολη των Μυκηνών (περιγραφή των θολωτών τάφων).

Η Αργολίδα κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο, Διάλεξη 10

Η ακρόπολη της Μιδέας (η γεωγραφική της θέση, το τείχος και η πρόσβαση, διάφορα ευρήματα, το νεκροταφείο των Δενδρών και ο ασύλητος θολωτός τάφος με τα κτερίσματα, η περίφημη πανοπλία σε μικρό θαλαμοειδή τάφο).

Η Αργολίδα κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο, Διάλεξη 11

Άλλες Μυκηναϊκές θέσεις στην αργολική επικράτεια: Η Πρόσυμνα (οι θαλαμοειδείς τάφοι και ο μοναδικός θολωτός) - Το Μπερμπάτι (το κεραμικό εργαστήριο και η παραγωγή εικονιστικής κεραμικής) - Οι Ζυγουριές (το Potter’s Shop).