Κοινοτική Νοσηλευτική I

Αθηνά Καλοκαιρινού

Περιγραφή

Δίδεται η δυνατότητα στους φοιτητές να κατανοήσουν τη σημασία ανίχνευσης των αναγκών υγείας της κοινότητας, της οικογένειας και των ατόμων, της επίδρασης των κοινωνικών, και οικολογικών προβλημάτων καθώς και η επιρροή των περιβαλλοντικών κινδύνων στην υγεία. Η σημασία του ορθού προγραμματισμού και της παροχής υπηρεσιών υγείας - πρόληψης, προαγωγής και διατήρησης της αγωγής υγείας, συντονισμού και συνεχιζόμενης νοσηλευτικής φροντίδας για αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων, των υγειών πληθυσμιακών ομάδων σε υπηρεσίες παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινοτικής Νοσηλευτικής. Υπογραμμίζεται η διεπιστημονική προσέγγιση για συμμετοχή στη φροντίδα υγείας του πληθυσμού καθώς και ο ρόλος και οι δραστηριότητες του Κοινοτικού Νοσηλευτή.

CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
Περιεχόμενο μαθήματος

1.       Εισαγωγή στην Κοινοτική Νοσηλευτική και ιστορική αναδρομή της.

2.       Νοσηλευτική Διεργασία στην Κοινοτική Νοσηλευτική, καθώς και οι μέθοδοι αξιολόγησης αναγκών ατόμου, οικογένειας, κοινότητας.

3.       Θεωρητικό πλαίσιο Κοινοτικής Νοσηλευτικής, μοντέλο Betty Neuman, σύστημα OMAHA.

4.       Αρχές και τα κριτήρια άσκησης της Κοινοτικής Νοσηλευτικής για ποιότητα και ασφάλεια κατά την άσκησή της.

5.       Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ρόλοι και δραστηριότητες των νοσηλευτών.

6.       Κέντρα Υγείας, σκοποί λειτουργίας τους.

7.       Περιβάλλον και Υγεία. Διαστάσεις του ρόλου του Νοσηλευτή.

8.       Διαπολιτισμική προσέγγιση της υγείας της κοινότητας.

9.       Προαγωγή Υγείας, Αγωγή Υγείας, Μεθοδολογία, Μοντέλα Αγωγής Υγείας.

10.     Σχολική Νοσηλευτική.

11.     Νοσηλευτική και Επαγγελματική Υγεία.

12.     Συμβουλευτική και Νοσηλευτική.

13.     Νομοθεσία στην άσκηση της Κοινοτικής Νοσηλευτικής.

Μαθησιακοί στόχοι
  • Να προσδιορίζουν και να αξιολογούν τις ανάγκες υγείας των ατόμων, οικογενειών και κοινοτήτων σύμφωνα με τις ανάγκες υγείας, τα νοσηλευτικά πρότυπα και τη σχετική πολιτική.
  • Να ξεκινούν ή να συμβάλλουν στην παροχή δράσεων για τη δημόσια Υγεία.
  • Να διευκολύνουν και να ενδυναμώνουν τα άτομα, τις οικογένειες και τις κοινότητες να αυξάνουν τον έλεγχο στους προσδιοριστές υγείας.
  • Να συνεργάζονται με άλλους επαγγελματίες υγείας και τομείς.
  • Να συνηγορούν για τα άτομα, τις οικογένειες και τις κοινότητες με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου υγείας τους.
  • Τέλος, να αξιολογούν τις δράσεις και τα προγράμματά τους.
Προτεινόμενα συγγράμματα
  • 1η ΕΠΙΛΟΓΗ
    Ονομασία συγγράμματος: Κοινοτική Νοσηλευτική
    Συγγραφέας: Α. Καλοκαιρινού, Π. Σουρτζή Εκδότης: Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ Τόπος, έτος έκδοσης: Αθήνα, 2005
  • 2η ΕΠΙΛΟΓΗ
    Ονομασία συγγράμματος: Κοινοτική Νοσηλευτική - Νοσηλευτική Δημόσιας Υγείας. Προάγοντας την Υγεία των Πληθυσμών
    Συγγραφέας: Mary A. Nies, Melanie Mac Ewen Επιστημονική Επιμέλεια: Σαπουντζή Δέσποινα Εκδότης: Ιατρικές Εκδόσεις Λαγός Δημήτριος Τόπος, έτος έκδοσης: Αθήνα, 2003

  • 3η ΕΠΙΛΟΓΗ
    Ονομασία συγγράμματος: Επιδημιολογία και Δημόσια Υγεία στη Νοσηλευτική. 
    Συγγραφέας: Μ. Διομήδους Εκδότης: Broken Hill Publishers, LTD Αθήνα, 2014
Μέθοδοι διδασκαλίας
  • Διδασκαλία καθ΄ έδρας και συμπληρωματική
  • Ενισχυτική εκπαίδευση μέσω ασύγχρονης πλατφόρμας
  • Εργαστήριο
Διδάσκοντες

Αθηνά Καλοκαιρινού – Αναγνωστοπούλου

ΒΑΘΜΙΔΑ: Καθηγήτρια
ΤΟΜΕΑΣ:   Δημόσιας Υγείας
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ/ΚΛΙΝΙΚΗ/ΚΕΝΤΡΟ: Εργαστήριο Κοινοτικής Νοσηλευτικής

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ομάδα στόχος

Φοιτητές / απόφοιτοι του τμήματος

Ενότητες

1η Διάλεξη: Στην διάλεξη αυτή αναφέρεται ο ορισμός της κοινοτικής νοσηλευτικής και το θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο περιλαμβάνεται. Παρουσιάζεται η πυραμίδα φροντίδας υγείας, οι δομές εκπαίδευσης στην κοινοτική νοσηλευτική, η νοσηλευτική στην οικογένεια και ο ρόλος του κοινοτικού νοσηλευτή στην διαχείριση κρίσεων.

2η Διάλεξη: Στην διάλεξη αυτή αποδεικνύεται, μέσω των θεωριών, ότι η νοσηλευτική είναι επιστήμη και η γνώση αυτών έχει σαν αποτέλεσμα την καλή κλινική πρακτική. Συγκεκριμένα παρουσιάζεται το "Μοντέλο συστημάτων" της Neuman, η "Θεωρία της Αυτοφροντίδας" της Orem και η "Θεωρία της Προσαρμογής" της Roy. Επίσης αναλύεται το μοντέλο διαχείρισης και φροντίδας χρόνιων πασχόντων, το μοντέλο Wagner.

3η Διάλεξη: Στην διάλεξη αυτή παρουσιάζεται το σύστημα και οι τομείς που ταξινομούνται τα προβλήματα των ασθενών, κατά Omaha. Επίσης αναλύεται η σχέση περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας, καθώς και το μοντέλο Jenning- Sanders που είναι μοντέλο νοσηλευτικής διαχείρισης καταστροφών.

4η Διάλεξη: Στη διάλεξη αυτή περιγράφονται τα καθήκοντα των νοσηλευτών στο χώρο της κοινότητας. Επίσης παρουσιάζεται ο χάρτης της Ottawa, η φιλοσοφία του και οι τρόποι που θα πετύχεις αυτό που πρεσβεύει. Ακόμα αναφέρονται ορισμοί της αγωγής υγείας στο πέρασμα των χρόνων, οι στόχοι και ο σκοπός της, καθώς και η σημασία της συμμετοχής της κοινότητας στο σχεδιασμό προγραμμάτων που υπάγονται σε αυτή.

5η Διάλεξη: Στην διάλεξη αυτή ορίζεται η έννοια της σχολικής νοσηλευτικής, επισημαίνονται τα συνήθη προβλήματα υγείας που παρουσιάζονται στα σχολεία, καθώς και η χρησιμότητα και ο ρόλος του νοσηλευτή σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Επιπλέον διακρίνονται οι τομείς αγωγής και προαγωγής στην σχολική νοσηλευτική και η κοινωνική και πολιτισμική προσέγγιση της αναπηρίας.

6η Διάλεξη: Στην διάλεξη αυτή παρουσιάζεται ο ρόλος και ο στόχος της υγιεινής της εργασίας. Παρουσιάζεται επίσης το περίγραμμα της νοσηλευτικής υγιεινής εργασίας, οι μέθοδοι αγωγής υγείας στο χώρο εργασίας και η σημαντικότητα της οργάνωσης και λειτουργίας σταθμού Α΄βοηθειών σε περιβάλλον εργασίας. Τέλος αναφέρονται οι εξετάσεις στις οποίες μπορεί να υποβληθεί ένας εργαζόμενος πριν και κατά τη διάρκεια της εργασιακής του πορείας, αλλά και το ιατρικό απόρρητο που πρέπει να διασφαλίζεται.

7η Διάλεξη: Στην διάλεξη αυτή εξετάζονται οι πολιτισμικές διαφορές που έχουν οι ομάδες και οι υποομάδες στο χώρο της κοινότητας. Ορίζεται η διαπολιτισμική νοσηλευτική, τα ηθικά ζητήματα και οι ηθικές επαγγελματικές αξίες που μπαίνουν σε αυτή, αλλά και γενικά οι επαγγελματικές αρχές στη νοσηλευτική.

8η Διάλεξη: Στην διάλεξη αυτή ορίζονται οι περιοχές νοσηλευτικής εκτίμησης στους ηλικιωμένους και αναλύονται οι δύο ομάδες που χρίζουν νοσηλευτικής περίθαλψης. Η μια είναι των ασθενών ηλικιωμένων και η άλλη αφορά ηλικιωμένους με χρόνια προβλήματα, τα οποίο όμως λόγω του ότι οφείλονται στη φθορά του χρόνου και το γύρας, αντιμετωπίζονται σαν υγιείς.

9η Διάλεξη: Στη διάλεξη αυτή ορίζεται η νοσηλευτική φροντίδα στο σπίτι, εξετάζονται οι λόγοι κατ'οίκον νοσηλείας, οι αντικειμενικοί σκοποί αυτής και αναφέρονται οι υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει ένας νοσηλευτής σε ανθρώπους με νοσήματα φθοράς.

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A+

Αρ. Επισκέψεων :  0
Αρ. Προβολών :  0

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -