Ιστορία της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών

Αριστοτέλης Τύμπας

Περιγραφή

Μάθημα εισαγωγής στην Ιστορία της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.

Στo Μάθημα θα δίνεται η δυνατότητα εξοικείωσης του φοιτητή/ριας με κομβικά ζητήματα της ιστορίας της πληροφορικής και των τηλεποικοινωνιών όπως η διαμάχη αναλογικού-ψηφιακού, η ανάδειξη και καθιέρωση της διάκρισης μεταξύ λογισμικού και υλισμικού, η διαρκής κρίση λογισμικού, οι απόπειρες για επιχειρήσεις πληροφορικής κοινής ωφέλειας και η ανάδειξη του προσωπικού υπολογιστή, ο μετασχηματισμός του υπολογιστή από μαθηματική μηχανή σε συσκευή τηλεπικοινωνιών, οι συνέχειες και οι ασυνέχειες από τον τηλέγραφο μέχρι το διαδίκτυο, η σύγκλιση πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών και βιοτεχνολογίας, η ανάδειξη της νανοτεχνολογίας.

CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
Περιεχόμενο μαθήματος

H διαμάχη αναλογικού-ψηφιακού, η ανάδειξη και καθιέρωση της διάκρισης μεταξύ λογισμικού και υλισμικού, η διαρκής κρίση λογισμικού, απόπειρες για επιχειρήσεις πληροφορικής κοινής ωφέλειας και η ανάδειξη του προσωπικού υπολογιστή, ο μετασχηματισμός του υπολογιστή από μαθηματική μηχανή σε συσκευή τηλεπικοινωνιών, συνέχειες και ασυνέχειες από τον τηλέγραφο μέχρι το διαδίκτυο, η σύγκλιση πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών και βιοτεχνολογίας, η ανάδειξη της νανοτεχνολογίας.

Μαθησιακοί στόχοι

Eξοικείωση με την ιστορία της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών και τη δυνατότητα αξιοποίησής της στις μελλοντικές εργασιακές ανάγκες των αποφοίτων.

Βιβλιογραφία

Introductory:

  • Inventing Europe: European Digital Museum of Science and Technology (http://www.inventingeurope.eu/)
  • Aristotle Tympas, ‘Technology’, in New Dictionary of the History of Ideas, Maryanne Cline Horowitz (editor), Charles Scribner’s Sons, New York, New York, 2004, Volume I, 2295-2297.
  • Aristotle Tympas, ‘Methods in the History of Technology’, in Encyclopedia of 20th –Century Technology, Colin Hempstead (editor), Routledge, London, Great Britain, 2005, 485-489.
  • Aristotle Tympas,’ Calculation and Computation”, in New Dictionary of the History of Ideas, Maryanne Cline Horowitz (editor), Charles Scribner’s Sons, New York, New York, 2004, Volume I, 255-259.
  • Aristotle Tympas, ‘Computers: Analog’, in Encyclopedia of 20th –Century Technology, Colin Hempstead (editor), Routledge, London, Great Britain, 2005, 195-199.
  • Aristotle Tympas, ‘Computers: Hybrid’, in Encyclopedia of 20th –Century Technology, Colin Hempstead (editor), Routledge, London, Great Britain, 2005, 202-204.


Advanced:

  • Aristotle Tympas, ‘A Deep Tradition of Computing Technology: Calculating Electrification in the American West’, in Where Minds and Matters Meet: Technology in California and the West, Volker Janssen (editor), University of California Press, Oakland, CA, 2012, 71-101.
  • Aristotle Tympas, Hara Konsta, Theodore Lekkas and Serkan Karas, ‘Constructing Gender and Computing inADVERTISING Images: Feminine and Masculine Computer Parts’, in Tom Misa (editor), Gender Codes: Women and Men in the Computing Professions, IEEE Press, 2010, 187-209.
  • Aristotle Tympas, ‘Between Telecommunications Efficiency and Stability: Towards an Historical Approach’, in Knowledge in the New Technologies, Gerasimos Kouzelis, Maria Pournari, Michael Stoppler, and Vasilis Tselfes (editors), Peter Lang, Bern, Switzerland, 2005, 197-212.
  • Aristotle Tympas, “Perpetually Laborious: Computing Electric Power Transmission Before the Electronic Computer”, International Review of Social History, Volume 11, Supplement, 2003, 73-95.
  • Aristotle Tympas, “From Digital to Analog and Back: The Ideology of Intelligent Machines in the History of the Electrical Analyzer, 1870s-1960s”, IEEE Annals of the History of Computing, Volume 18, Number 4, 1996, 42-48.
Μέθοδοι διδασκαλίας

Διδασκαλία και συζήτηση κειμένων και άλλου υλικού.

Προτεινόμενα συγγράμματα
  • Τ. Τύμπας και Ε. Μεργούπη-Σαβαϊδου, Ιστορίες της Τεχνολογίας του Εικοστού Αιώνα, Πανεπιστημιακής Εκδόσεις Κρήτης, 2013.
  • Paul Ceruzzi, Ιστορία της Υπολογιστικής Τεχνολογίας, Κάτοπτρο, Αθήνα, 2006.
Προαπαιτούμενα

Δεν υπάρχουν.

Διδάσκοντες

Αριστοτέλης Τύμπας
Αναπληρωτής Καθηγητής
Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε.)

Βιογραφικό Σημείωμα:
http://www.phs.uoa.gr/an8ropino-dynamiko/melh-dep-kai-biografika/aristotelhs-tympas.html

 

Aristotle Tympas
Faculty of the Philosophy and History of Science

Curriculum Vitae:
http://en.phs.uoa.gr/faculty-and-staff/faculty/aristotle-tympas.html

Ενότητες

Εισαγωγή στην ιστορία της υπολογιστικής τεχνολογίας μέσω συζήτησης του άρθρου της Jennifer Light για τον ENIAC, ο οποίος θεωρείται ως ο πρώτος υπολογιστή. Έμφαση σε διαφορετικές ιστοριογραφικές προσεγγίσεις της ιστορίας του ENIAC και στην αντίθεση μεταξύ της δημόσιας εικόνας των ορίων στη χρήση του κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ερμηνεία της ιστορίας του ENIAC με συνυπολογισμό των εμπειριών των γυναικών υπολογιστριών (computοrs ή computers) που εργάζονταν με τον ENIAC. Η εγγενής κοινωνικότητα των τεχνικών παραμέτρων-μεταβλητών: η παραδειγματική περίπτωση της ταχύτητας υπολογισμού με τον ENIAC. Εισαγωγή στις απαρχές των διακρίσεων αναλογικό-ψηφιακό και υλισμικό-λογισμικό και συσχετισμός τους με εργασιακές διακρίσεις και διακρίσεις κοινωνικού φύλου.

Λέξεις Κλειδιά: ENIAC, υπολογίστριες (computers), κοινωνικό φύλο, δημόσια εικόνα της τεχνολογίας

Εισαγωγή σε ένα συγκριτικά άγνωστο σύμπαν υπολογιστικών διατάξεων που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των νεώτερων χρόνων. Παρουσιάζεται μια πυραμίδα διατάξεων, στη βάση της οποίας τοποθετούνται απλά και πολύπλοκα υπολογιστικά χαρτιά και γραφήματα (π.χ. νομογραφήματα) και στην κορυφή πολύπλοκοι μηχανισμοί όπως αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό της ρίψης μιας βόμβας από αεροπλάνο αλλά και στην κατάρριψη ενός βομβαρδιστικού στο πλαίσιο της αεράμυνας. Εισαγωγή σε συγκρίσεις λογαριθμικού κανόνα και αριθμομηχανής. Γίνεται αναφορά στις μεγάλες διαφορές μεταξύ των διατάξεων αλλά και στο εσωτερικό κάθε κατηγορίας διατάξεων. Σύνδεση της ιστοριογραφίας αυτών των διατάξεων με την ιστορία της εισαγωγής της διάκρισης ψηφιακό-αναλογικό.

Λέξεις Κλειδιά: Βλητική, βαλλιστική, έλεγχος πυρός, anti-aircraft director, computing bombsight, λογαριθμικός κανόνας, νομογραφήματα, αριθμομηχανή

Η ιστορία των mainframes παρεμβάλλεται μεταξύ αυτής του ENIAC και των απαρχών του προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Από την πλούσια αυτή ιστορία καλύπτονται κάποια χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη διεθνή και την ελληνική εμπειρία: η ιστορία των μηχανών διάτρητων καρτών και των χρήσεων τους (από τις απογραφές πληθυσμού μέχρι τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης) και η εργοστασιακή χρήση mainframes στο παράδειγμα του εργοστασίου των λογιστών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Λέξεις Κλειδιά: Μηχανές διάτρητων καρτών, mainframes, εργοστάσιο λογιστών

Η ιστορία της διαπίστωσης ότι αυτό που σήμερα αποκαλείται υλισμικό (hardware) δεν αρκούσε για την παραγωγή υπολογισμών και οι απαρχές της ιστορίας του λογισμικού (software). Η προέλευση των πρώτων προγραμματιστών, η εκπαίδευσή τους και η τοποθέτησή τους σε εργασιακά περιβάλλοντα. Η αντιπαράθεση προγραμματιστών και διευθυντών (managers). Διαφωνίες ως προς τη σχέση του λογισμικού με την τέχνη, την επιδεξιότητα και τη δεξιοτεχνία, την πανεπιστημιακή και λοιπή εκπαίδευση. Κατηγορίες εργαζομένων και εργασιακές διακρίσεις: analysts, coders, planners, programmers. Διαμάχες ως προς τα όρια του εκμηχανισμού της παραγωγής λογισμικού και τη δυνατότητα μαζικής (φορδιστικής) παραγωγής λογισμικού. Η ιστορία της διαρκούς κρίσης λογισμικού.

Λέξεις Κλειδιά: Υλισμικό, λογισμικό, προγραμματιστές, αναλυτές, δεξιοτεχνία, εργασιακές κατηγορίες, κρίση λογισμικού

Οι απαρχές της ιστορίας του καταμερισμού χρόνου (time sharing) και η πρόσληψη του υπολογισμού ως αγαθό για παροχή από επιχείρηση κοινής ωφέλειας (computer utility). Ιστοριογραφικές παρατηρήσεις για τη μελέτη της πληροφορικής μέσω του συνδυασμού ιστορίας της τεχνολογίας και επιχειρηματικής ιστορίας. Ζητήματα τιμολόγησης της παροχής υπολογιστικών υπηρεσιών. Κριτική της υπόθεσης περί γραμμικής εξέλιξης της τεχνολογίας (εν προκειμένω της πληροφορικής). Συνέχειες και τομές στην ιστορία της πληροφορικής.

Λέξεις Κλειδιά: Καταμερισμός χρόνου, επιχείρηση κοινής ωφέλειας για παροχή υπολογισμού, επιχειρηματική ιστορία της πληροφορικής

Εμβάθυνση σε μια σημαντική πτυχή της ιστορίας του προσωπικού υπολογιστή: η συνδιαμόρφωση του προσωπικού υπολογιστή και των χρηστών του. Η κατασκευή χρηστών μέσω διαφημίσεων. Συνδιαμόρφωση έμφυλων και τεχνικών διακρίσεων. Από την ανάγνωση δευτερογενών πηγών στην ερμηνεία πρωτογενών πηγών: ερμηνεία διαφημίσεων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών προηγούμενων δεκαετιών. Από την ερμηνεία πρωτογενών πηγών στην συγγραφή ιστοριών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών: γράφοντας ιστορίες πληροφορικής για ένα ευρωπαϊκό ψηφιακό μουσείο τεχνολογίας.

Λέξεις Κλειδιά: Προσωπικός υπολογιστής, έμφυλες διακρίσεις, διαφημίσεις υπολογιστών, πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές ιστορίας πληροφορικής, ψηφιακό μουσείο τεχνολογίας

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A+

Αρ. Επισκέψεων :  0
Αρ. Προβολών :  0

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -