Γενική Χημική Ωκεανογραφία

Εμμανουήλ Δασενάκης, Μιχαήλ Σκούλλος

Περιγραφή

Η Χημεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τα αντικείμενα της χημικής ωκεανογραφίας. Τα συστατικά του θαλάσσιου νερού και οι μορφές τους. Βιο-γεω-χημικές διεργασίες στο θαλάσσιο περιβάλλον Σκοποί και στόχοι ωκεανογραφικής έρευνας.

CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
Διδάσκοντες

Εμμανουήλ Δασενάκης

Καθηγητής
Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Χημείας
Τμήμα Χημείας
http://www.chem.uoa.gr/?page_id=2835

Βιογραφικό Σημείωμα

 

Μιχαήλ Σκούλλος

Καθηγητής
Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Χημείας
Τμήμα Χημείας
http://www.chem.uoa.gr/?page_id=3907

Βιογραφικό Σημείωμα

 

Περιεχόμενο μαθήματος

Ιστορική ανασκόπηση. Κατανομή υδάτων - υδρολογικός κύκλος. Ο ωκεανός ως χημικό σύστημα. Το θαλάσσιο νερό και τα ιζήματα. Επιδράσεις των ηλεκτρολυτών στη δομή - ιδιότητες. Τα συστατικά του θαλάσσιου νερού. Οι μορφές των συστατικών του θαλάσσιου νερού. Χημικά στοιχεία και μορφές στο θαλάσσιο νερό. Φωτοσύνθεση και κύκλος της ζωής στη θάλασσα. Διαλυμένα αέρια στο θαλάσσιο νερό. Θρεπτικά συστατικά. Στοιχεία φυσικής, βιολογικής και γεωλογικής ωκεανογραφίας.Τεχνικές δειγματοληψίας επιτοπίων μετρήσεων. Προσδιορισμοί: αλατότητας/χλωριότητας, διαλυμένου οξυγόνου, θρεπτικών αλάτων (αζωτούχα, φωσφορικά, πυριτικά), χλωροφυλλών, οργανικού άνθρακα.

Μαθησιακοί στόχοι

Εξοικείωση των φοιτητών με το αντικείμενο της χημικής ωκεανογραφικής έρευνας. Eξοικείωση με τη δουλειά στο πεδίο και τις σχετικές τεχνικές.

Βιβλιογραφία

Διεθνή βιβλία Χημικής Ωκεανογραφίας (Αγγλικά).
Ιστότοποι ωκεανογραφικού περιεχομένου από Ευρωπαϊκά-Αμερικάνικα ερευνητικά ινστιτούτα, Πανεπιστήμια κλπ.
Ερευνητικά άρθρα του εργαστηρίου μας γενικότερου περιεχομένου.

Μέθοδοι διδασκαλίας

Διδασκαλία καθ΄ έδρας, φροντιστήρια, καθοδήγηση και επίβλεψη εργαστηριακών ασκήσεων.

Μέθοδοι αξιολόγησης

∆ιαµόρφωση ενιαίου βαθµού: Στις κανονικές εξεταστικές περιόδους περιλαµβάνονται θέµατα τόσο θεωρίας όσο και εργαστηρίου. Ο φοιτητής πρέπει να απαντήσει επιτυχώς στα θέµατα και των δύο κατηγοριών. Η εργαστηριακή επίδοση συνυπολογίζεται σε ποσοστό 15%. Μία βιβλιογραφική εργασία ανά φοιτητή.

Προαπαιτούμενα

Αναγκαία προϋπόθεση εγγραφής στο µάθηµα είναι η επιτυχής εξέταση στο µάθηµα 632 (Χηµεία Περιβάλλοντος) (http://eclass.uoa.gr/courses/CHEM166/). Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους έχουν εξεταστεί  επιτυχώς στα µαθήµατα 213 (Αναλυτική Χηµεία) (http://eclass.uoa.gr/courses/CHEM164/) και 133 (Γενική και Ανόργανη Χηµεία Ι).

Ομάδα στόχος

Μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ.

Προτεινόμενα συγγράμματα

- Σύγγραμμα: «ΣΚΟΥΛΛΟΣ Μ., ΑΘΗΝΑ 2008. Χημική Ωκεανογραφία: Μια εισαγωγή στη Χημεία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος, Σύγγραμμα Π.Α., Δ’ έκδοση, 256 σελ., Εκδόσεις Συμμετρία, ISBN: 978-960-266-249-6.
- Εργαστηριακές σημειώσεις – συμπληρωματική ύλη σε ηλεκτρονική μορφή.

Ενότητες

Κατανομή υδάτων - υδρολογικός κύκλος. Ο ωκεανός ως χημικό σύστημα. Το νερό. Το θαλάσσιο νερό. Επιδράσεις των ηλεκτρολυτών στη δομή - ιδιότητες. Τα συστατικά του θαλάσσιου νερού. Οι μορφές των συστατικών του θαλάσσιου νερού. Χημικά στοιχεία και μορφές στο θαλάσσιο νερό. Φωτοσύνθεση και κύκλος της ζωής στη θάλασσα. Διαλυμένα αέρια στο θαλάσσιο νερό. Θρεπτικά συστατικά.

Λέξεις Κλειδιά: Ωκεανογραφία, θαλάσσιο περιβάλλον, θρεπτικά συστατικά, ιχνοστοιχεία

Τεχνικές δειγματοληψίας επιτοπίων μετρήσεων. Προσδιορισμοί: αλατότητας/χλωριότητας, διαλυμένου οξυγόνου, θρεπτικών αλάτων (αζωτούχα, φωσφορικά, πυριτικά), χλωροφυλλών, οργανικού άνθρακα.

Λέξεις Κλειδιά: Φιάλες δειγματοληψίας, δειγματολήπτες ιζημάτων, ογκομετρήσεις, φασματοφωτομετρία

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A+

Αρ. Επισκέψεων :  0
Αρ. Προβολών :  0

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -