Η Βοιωτία κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο

Στη Βοιωτία πρώτη εξετάζεται η ακρόπολις του Γλα, αφού προηγηθεί η παρουσίαση του μεγάλου έργου της αποστράγγισης της Κωπαϊδος κατά το 14ο αι. π. Χ. Η κατασκευή της ακρόπολης συνδέεται με το έργο αυτό, μετά την καταστροφή του οποίου εγκαταλείπεται στο τέλος του 13ου αι. π. Χ.

 

Η Μυκηναϊκή Ακρόπολη του Γλά εξετάζεται όπως και οι υπόλοιπες Μυκηναϊκές ακροπόλεις. Τονίζονται οι διαφορές της στη διάταξη και στον τύπο των οικοδομημάτων και συνάγεται το συμπέρασμα για τη διαφορετική χρήση του χώρου, που έχει σχέση με τη διαχείριση της παραγωγής της Κωπαΐδος και την επίβλεψη των αποστραγγιστικών έργων από, πιθανότατα, δύο ισοδύναμους αξιωματούχους.

 

Η διερεύνηση σχετικά με την υπαγωγή της Ακρόπολις του Γλά στη δικαιοδοσία κάποιου γειτονικού ανακτορικού κέντρου οδηγεί στην εξέταση των καταλοίπων του, γειτονικού, Ορχομενού, όπου κυρίως παρουσιάζεται ο θολωτός τάφος του Ορχομενού, και της Θήβας. Τονίζεται η ξεχωριστή θέση της Θήβας στο Μυκηναϊκό κόσμο, αφού πρώτα αναφερθεί και η ιδιαίτερη παρουσία της σε παλαιότερες εποχές (Πρώιμη και Μέση Χαλκοκρατία), επισημαίνονται οι μνείες των Θηβών στις πηγές, παρατίθενται τα σημαντικότερα κατάλοιπα, μεταξύ των οποίων οι αποθήκες του ανακτόρου με τα πολύτιμα ευρήματα (ανατολικοί σφραγιδοκύλινδροι, πολλά αντικείμενα από ελεφαντόδοντο, φαγεντιανή, lapis lazuli κ. ά.),  αλλά και το αρχείο με τις πινακίδες Γραμμικής Β. Παρά την καταστροφή του ανακτόρου στο μέσον του 13ου αι. π. Χ., η θέση παραμένει ακμαία και στο 12ο αι. π. Χ., όπως υποδεικνύουν οι τάφοι, που υπάρχουν πολλοί στην περιοχή. 

 

Μετά την εξέταση των τύπων των τάφων στη Θήβα, γίνεται λόγος για το γειτονικό νεκροταφείο της Τανάγρας, όπου συναντώνται οι περίφημες γραπτές λάρνακες για ταφές και ανακομιδές ενηλίκων και παιδιών. Τόσο στην περιοχή της Θήβας, όσο και στην Αθήνα και στην Κορινθία επισημαίνεται η απουσία θολωτών τάφων.

 

Λέξεις Κλειδιά: ακρόπολις Γλα.

 

Εικόνα: Η Μυκηναϊκή Ακρόπολις του Γλα, από Δ/ΝΔ (αρχείο Σπ. Ιακωβίδη, ευγενώς παραχωρημένο).

Ετικέτες: ακρόπολις Γλα

Βιντεοσκοπημένες Διαλέξεις

Η Βοιωτία κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο, Διάλεξη 1

Η αποστράγγιση της Κωπαϊδος - Η ακρόπολη του Γλα (η γεωγραφική θέση, το τείχος, η πρόσβαση, το συγκρότημα και τα δωμάτιά του).

Η Βοιωτία κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο, Διάλεξη 2

Η ακρόπολη του Γλα (συνέχεια)(εξετάζεται η διάταξη και ο τύπος των οικοδομημάτων όπως επίσης και η χρήση του χώρου συγκριτικά με τις υπόλοιπες Μυκηναϊκές ακροπόλεις) - Τα κατάλοιπα και ο θολωτός τάφος του Ορχομενού - Τα σημαντικότερα κατάλοιπα και διάφορα πολύτιμα ευρήματα της Θήβας - Το νεκροταφείο της Τανάγρας.