Η Αττική κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο

Για την Αττική γίνεται ιδιαίτερα εκτενής λόγος. Εξετάζεται η περιοχή κατά εποχές, ήδη από την Παλαιολιθική μέχρι τα Πρωτογεωμετρικά χρόνια, αφού πρώτα αναφερθούν τα στοιχεία που αφορούν στη γεωγραφική θέση και στη γεωμορφολογία της. Ο χώρος διακρίνεται σε ενότητες: τη Δυτική (Ελευσίνα, Αγ. Κοσμάς, Γλυφάδα/ Βούλα, Βάρκιζα/ Βάρη, Ανάβυσσος κ. ά.) και την Ανατολική ακτή (Ν. Μάκρη, Μαραθών, Βραυρών, Περατή, Θορικός/ Λαύριο), τα Μεσόγεια (Γλυκά Νερά, Σπάτα, Κορωπί, Κιάφα Θίτη/ Βουρβάτσι), την περιοχή της Ακρόπολης και τη ΒΔ Αττική (Άφιδνα, Μενίδι).

 

Η Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Αθήνας εξετάζεται όπως και οι υπόλοιπες Μυκηναϊκές ακροπόλεις. Μαζί της διερευνάται το Μυκηναϊκό νεκροταφείο της Αγοράς και το Νότιο, στην περιοχή του Κουκακίου.

 

Τίθενται τα ερωτήματα σχετικά με την πολιτισμική οπισθοχώρηση (;) της Αθήνας κατά τον ύστερο 14ο αι., σε αντίθεση με την υπόλοιπη Αττική, τους πιθανούς λόγους δημιουργίας ανακτορικού συγκροτήματος στο λόφο της Ακρόπολης κατά το 13ο αι. π.Χ., την παράλληλη συνύπαρξη σημαντικών οικισμών στην Αττική, όπως ενδεικτικά στα Σπάτα και στο Μενίδι, το πρόβλημα του συνοικισμού των Αθηνών από το Θησέα (πότε και πως), τον σχετικά περιορισμένο ρόλο του ήρωα στους μύθους και το έπος, αν και κυρίως οι Αθηναίοι των ιστορικών χρόνων διαμόρφωσαν, για λόγους προπαγάνδας, τους διαφόρους κύκλους μύθων και επί Πεισιστράτου καταγράφηκαν τα έπη, και τη χωρίς καταστροφή αλλαγή χρήσης  του χώρου του ανακτόρου στην Ακρόπολη σε χώρο λατρείας.

 

Λέξεις Κλειδιά: μυκηναϊκή ακρόπολις Αθηνών

 

Εικόνα: Μυκηναϊκή Ακρόπολις των Αθηνών: Τμήμα του Κυκλώπειου τείχους, μέσον 13ου αι. π.Χ. (Αρχείο Σπ. Ιακωβίδη, ευγενώς παραχωρημένο).

Βιντεοσκοπημένες Διαλέξεις

Η Αττική κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο, Διάλεξη 1

Η γεωγραφική θέση και η γεωμορφολογία της περιοχής κατά εποχές, η διάκριση της περιοχής σε ενότητες. Το Μυκηναϊκό νεκροταφείο της Αγοράς και το Νότιο νεκροταφείο στην περιοχή των Αθηνών, με τα ευρήματά τους.

Η Αττική κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο, Διάλεξη 2

Διάφορα ευρήματα της ευρύτερης περιοχής, η δημιουργία ανακτορικού συγκροτήματος στο λόφο της Ακρόπολης, η συνύπαρξη οικισμών στην Αττική.

Η Αττική κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο, Διάλεξη 3

Η Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Αθήνας (η γεωγραφική θέση, το τείχος, η πρόσβαση).