Γεωχημεία

ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ- ΔΙΑΛΥΤΟΤΗΤΑ ΟΡΥΚΤΩΝ

Στόχος της άσκησης είναι η κατανόηση αρχών της θερμοδυναμικής και των χημικών ιδιοτήτων χημικών ιζημάτων μέσα από την πειραματική διαδικασία. Θα προσδιορίσετε τη διαλυτότητα 2 αλάτων (αλίτη – NaCl και συλβίνη- KCl) σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Επίσης θα διερευνηθεί η σχέση ενεργότητας και συγκέντρωσης, θα γίνει πειραματικός προσδιορισμός της σταθεράς ισορροπίας Keq και θα υπολογιστεί η αναλυτική ακρίβεια και η επαναληψιμότητα των προσδιορισμών σας. (Αναφερθείτε στο αρχείο 6_ΑΣΚΗΣΗ_aqsolutions.pdf στο φάκελο έγγραφα -> εργαστήριο)

Ερώτηση 1 (Ελεύθερου Κειμένου — 0 βαθμοί) 

Με βάση τα θερμοδυναμικά δεδομένα (αρχείο- thermodynamicdata.xls) υπολογίστε την Κeq στο σημείο κορεσμού για τον αλίτη και τον συλβίνη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (25 ο C).

Χρησιμοποιήστε τα δεδομένα που βρίσκονται στο αρχείο ask6_dey10-12_2015.xls και στο αρχείο thermodynamicdata.xls. Τα αρχεία βρίσκονται στο φάκελο Έγγραφα -> Εργαστήριο.

Ερώτηση 2 (Ελεύθερου Κειμένου — 0 βαθμοί) 

Χρησιμοποιώντας την εξίσωση van’t Hoff υπολογίστε το γινόμενο διαλυτότητας Kt για τον αλίτη και τον συλβίνη στις διαφορετικές θερμοκρασίες του πειράματος

Ερώτηση 3 (Πολλαπλής Επιλογής (Μοναδική Απάντηση) — 0 βαθμοί) 

Πώς επιδρά η μεταβολή της θερμοκρασίας στη διαλυτότητα των δύο ορυκτών;

Ερώτηση 4 (Ελεύθερου Κειμένου — 0 βαθμοί) 

Με βάση τα πειραματικά αποτελέσματα, υπολογίστε τον συντελεστή ενεργότητας των διαλυμένων ιόντων σε κάθε θερμοκρασία χρησιμοποιώντας το κατάλληλο μοντέλο (Debye- Huckel ή Truesdell-Jones) και δικαιολογήστε την επιλογή μοντέλου που χρησιμοποιήσατε.

Ερώτηση 5 (Ελεύθερου Κειμένου — 0 βαθμοί) 

Υπολογίστε τις ενεργότητες των ιόντων και το γινόμενο διαλυτότητας για τον συλβίνη και τον αλίτη σε όλες τις θερμοκρασίες. Να γίνει σύγκριση των αποτελεσμάτων σας με τους θεωρητικούς υπολογισμούς της Keq και Kt